Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ----

Η ιστορική αλήθεια αποτελεί την «καλλίστην παιδείαν προς αληθινόν βίον».


 Παρ' όλο που ο Καστοριάδης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον σύγχρονους βαθυστόχαστους διανοητές στον παγκόσμιο χώρο, εξ ου και η εκτίμηση που τρέφω γι' αυτόν, εντούτοις, το απόσπασμα αυτό δέχεται πολλές ερμηνείες, φαινόμενο που είναι κοινό στην εποχή μας όσον αφορά την διαστρέβλωση νοημάτων.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος καλλιεργεί και αναπτύσσει το ένα από τα 2 δέντρα που φέρνει μαζί του (τού καλού ή τού κακού) ανάλογα με την Παιδεία που έχει, πρώτα μέσα στην οικογένειά του, έπειτα στο σχολείο και μετέπειτα μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον.  Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός παρά την πλούσια πνευματική του κληρονομιά δεν είχε ποτέ και δεν έχει την σωστή Παιδεία μήτε μέσα στην οικογένειά του (αυτή έχει μπασταρδέψει από χρόνια) μήτε στο σχολείο (αυτό διαβρώθηκε από τους εγκάθετους... προοδευτικούς παιδαγωγούς) και τέλος μήτε από την κοινωνία μέσα στην οποία οι πολιτικοί και οι πνευματικοί ηγέτες (βλ. κομματάρχες και ιερατειο - οι κάποιες εξαιρέσεις ανάμεσα στους δεύτερους δεν αναιρούν τον κανόνα) όχι μόνο δεν έδωσαν παράδειγμα υψηλού ήθους προς μίμηση, αλλά αντίθετα προώθησαν την κλεψιά και την ασυνέπεια τα οποία και έγιναν παραδείγματα προς μίμηση.  Με λίγα λόγια ζούμε μέσα σ' ένα κόσμο σαρδανάμ που δεν είναι δυνατόν να παράγει το καλό.
Ο Πλούταρχος έχει απόλυτο δίκιο.  Πού βρίσκεται όμως η... "καλλίστη παιδεία" στις μέρες μας;  Μ' ενδιαφέρει πολύ να έχω μια απάντηση στο ερώτημα αυτό.  Διαφορετικά το απόσπασμα από τον Καστοριάδη γεννά πλείστα όσα ερωτήματα και υποψίες σχετικώς με το πως λέχθηκε και το πως μεταφέρθηκε και μάλιστα αν αναφέρεται στα γεγονότα που ζούμε σήμερα.
          Καρπουζης Νικος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails