Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Οι ναύσταθμοι του Πειραιά – ραχοκοκαλιά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας



Σήμερα, Τετάρτη 29/10/2014 και ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά o Dr. Bjørn Lovén μιλά για την εξέλιξη των ναυστάθμων του Πειραιά: "Οι ναύσταθμοι του Πειραιά – ραχοκοκαλιά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας". 

Η εξέχουσα θέση της Αθήνας κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. βασιζόταν κυρίως στη ναυτική της υπεροχή. Ανάλογη ήταν και η σημασία των λιμένων της Αθήνας στον Πειραιά, στους ναυστάθμους των οποίων στεγάζονταν εκατοντάδες τριήρεις αποτελώντας το κυριότερο μέσο επιβολής της Αθηναϊκής θαλάσσιας κυριαρχίας. Σύμφωνα με ανώνυμο Αθηναίο συγγραφέα, οι ναύσταθμοι του Πειραιά ξεπερνούσαν σε μεγαλείο ακόμα και τα αρχιτεκτονήματα της Ακροπόλεως των Αθηνών: «δέσποιν’ ἁπασῶν πόντι Ἀθηναίων πόλι, ὡς μοι καλόν σου φαίνεται τό νεώριον, ὡς καλός ο Παρθενῶν, καλός δ’ ὁ Πειραεύς.» 

Η διάλεξη αυτή θα συνοψίσει τα σημαντικότερα αποτελέσματά των ερευνών του Zea Harbour Project, μέσω των οποίων αποκαλύφθηκε η εξέλιξη των ναυστάθμων από την πρώιμη φάση τους στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., μέχρι την ήττα του Αθηναϊκού στόλου στη ναυμαχία της Αμοργού το 322 π.Χ. όταν και η Αθηναϊκή ναυτική κυριαρχία έδωσε τη θέση της στην Μακεδονική ηγεμονία. 

Ο Δρ. Bjørn Lovén, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ειδικεύεται στη μελέτη αρχαίων λιμένων και καταποντισμένων χώρων. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διετέλεσε διευθυντής του Zea Harbour Project από το 2001 και συνδιευθύνει τις πρόσφατες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου στην Κόρινθο. Έχει εμπειρία πεδίου 5.5 χρόνων (40 μήνες ερευνών σε καταποντισμένες περιοχές, 9.5 μήνες σε ναυάγια και 16.5 μήνες σε χερσαίες ανασκαφές). Ο Δρ. Lovén και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν το 2011 τον πρώτο τόμο μιας μονογραφίας για τους νεώσοικους και τα νεωλκεία του λιμένα της Ζέας, ενώ ο δεύτερος τόμος αναμένεται να δημοσιευτεί φέτος ολοκληρώνοντας τις έρευνες των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ζέας.


Πηγή: ΚΣΤ' ΕΠΚΑ


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails