Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Πολλά προσέφερε η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Πολιτισμό!

(Τι λένε διαπρεπείς ξένοι λόγιοι και μελετητές)
πολιτισμοςΓράφει ο Αθανάσιος Δέμος
Συνηθίσαμε να ακούμε ή να διαβάζουμε κείμενα παλαιοτέρων λογίων που εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Στις ημέρες μας ακούμε ευχάριστα νέους ανθρώπους, πολύ νέους από πολλά σημεία του ορίζοντα να εκφράζουν το θαυμασμό τους και την ευγνωμοσύνη τους για όσα πρόσφερε η Ελλάδα.
Η βραβευμένη με όσκαρ ηθοποιός Γκούνεθ Πάλτροου εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη χώρα μας λέγοντας: «Ο τόπος αυτός έδωσε αξίες και όρισε ιδανικά. Απέναντι σε μια χώρα που πρόσφερε σημαντικά πράγματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι». Η Αμερικανίδα ηθοποιός δήλωσε ότι η οικογένειά της τιμά την ελληνική ιστορία και την ελληνική γλώσσα. Με τις δηλώσεις της αυτές η σύγχρονη Αμερικανίδα απηχεί και συνυπογράφει όσα είπε ο 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Θωμάς Τζέφερσον (1801-1889):«Στους προγόνους των Ελλήνων οφείλουμε όλοι εμείς τα φώτα που μας έβγαλαν από το γοτθικό σκοτάδι…».
Ο Αντριάνο Τσελεντάνο, κορυφαίος Ιταλός τραγουδιστής, διεθνούς φήμης, που τιμήθηκε στο φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο μίλησε για τη σωτηρία της Ελλάδας. Την θεωρεί υποχρέωση όλων και καταγγέλλει τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί πως χρεοκόπησαν την Ελλάδα πουλώντας της όπλα για να κονομάνε οι ίδιοι. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Τσελεντάνο συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Νεχρού (1889-1964) που είπε: «Η Ευρώπη είναι θυγατέρα της Ελλάδος».
Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Στήβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε: «Έχω πολλές ελπίδες πως την Ελλάδα με την υπέροχη και βαθιά ιστορία της, είτε θα την σώσουν είτε θα σωθεί. Είναι μια επίμονη χώρα με υπέροχους ανθρώπους και είμαι πραγματικά υπερήφανος που έχω καταφέρει να την επισκεφθώ τόσες φορές».
Ο Φρ. Ένγκελ (συνιδρυτής του Μαρξισμού 1820-1895) είπε: «Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε σύγχρονη Ευρώπη».
Αλλά από όλους τους επιφανείς μελετητές τονίζεται ιδιαίτερα η αξία της ελληνικής γλώσσας. Ένας από αυτούς είναι ο διεθνούς κύρους Ισπανός γλωσσολόγος και Ελληνιστής Φρανσίσκο Ρ. Αντράντος, ο οποίος είπε: «Η ελληνική γλώσσα είναι μοναδικής τελειότητας, είναι φαινόμενο συνέχειας μιας ενιαίας, αδιαίρετης και αδιάσπαστης γλώσσας από την εποχή του Ομήρου. Αυτό συμβαίνει αν σκεφθεί κανείς ότι από τις 6.300 λέξεις του Ομηρικού λεξιλογίου επιβιώνουν μέχρι σήμερα αυτούσιες 1.800, από τις οποίες σχετικά μικρό μέρος έχει αλλάξει έννοια. Έπειτα είναι και άλλες που υπάρχουν σε σύνθετες λέξεις, όπως π.χ. η λέξη αυδή = φωνή υπάρχει στο απηύδησα (απαυδώ), πύξ = γροθιά, πυγμάχος.
Ο εκ των πρωτεργατών στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Γραφής Β’, στενός συνεργάτης του Βέντρις, Τζων Τσαντγουΐκ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η γλώσσα που μιλούσε κάποιος βοσκός σε μια απόκεντρη περιοχή της Πελοποννήσου, 1.200 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός, είναι παρά τις κάποιες διαφορές της, η ίδια γλώσσα με την ελληνική που μιλιέται σήμερα».
Κάποιος πανεπιστημιακός καθηγητής υποστηρίζει… «Τα αρχαία είναι άλλη γλώσσα, δεν είναι μία γλώσσα με την ελληνική!..». Σήμερα η ελληνική γλώσσα σε παγκόσμιο επίπεδο (εκτός από την Ελλάδα, φυσικά) τείνει να πάρει τη θέση που της αξίζει πραγματικά. Και τούτο διότι έχει διαπιστωθεί ότι η ελληνική γλώσσα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν ως το ύψιστο εργαλείο του νου, απευθύνεται δε σε ανωτέρου επιπέδου σκεπτομένους ανθρώπους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που κάθε τι άλλο ελλείπει.
Ο Γκαίτε, ο μέγιστος των ποιητών της Γερμανίας και ίσως το λαμπρότερο άστρο του πνευματικού στερεώματος των νεωτέρων χρόνων, γράφει: «Άκουσα το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες, όταν το άκουσα στην Ελληνική μου φάνηκε πως παρουσιάστηκε το φεγγάρι στον έναστρο ουρανό».
Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο, που έχει πραγματικά την δυνατότητα να αποτελέσει την κοινή βάση της παγκόσμιας επικοινωνίας. Ο λόγος είναι προφανής. Εκτός από την ακρίβειά της στην απόδοση των νοημάτων από γλώσσα σε γλώσσα, έχει και οικονομία στην κωδικοποίηση και μεταφορά δεδομένων λόγω της ίδιας της δομής της.
Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι χειριστές των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Υψηλής, Προηγμένης Τεχνολογίας μας λένε: «Η μόνη ‘αποδεκτή’ γλώσσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του αμέσου μέλλοντος είναι η κλασική ελληνική, ως γλώσσα ανωτέρου επιπέδου και ιδιαιτέρως κατά τη διαδικασία διερμηνείας».
Μόνον την ελληνική δέχονται για την μαθηματική της δομή και κυρίως για την αρμονική και γεωμετρική της έκφραση και απεικόνιση. Και όχι μόνον την δέχονται οι υπολογιστές ως μοναδικό λεκτικό και ηχητικό κώδικα επικοινωνίας, αλλά και την θεωρούν ατέρμονα, δηλαδή μη οριακή, απειρωστική. Χωρίς την Ελληνική γλώσσα είναι αδύνατο να κάμει ούτε βήμα προς τα εμπρός η επιστημονική σκέψη της αύριο.
Ο Ισπανός Ακαδημαϊκός και μεγάλος Ελληνιστής Φραγκίσκος Ατράντος, ένας από τους πιο μεγάλους Ελληνιστές της εποχής μας είπε: «Αν δεν ήταν η Ελληνική γλώσσα, η Ευρώπη θα παρέμενε ένα έδαφος πρωτογόνων…». Τις γλώσσες Γαλλική, Αγγλική, Ιταλική, Ισπανική και Γερμανική τις ονομάζει κρυπτοελληνικές. Διεκήρυξε δε ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η πλέον παγκόσμια γλώσσα».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης G. Murray γράφει: «Η ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαριά στη Λατινική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, κλπ… Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων ανθρώπων».
Οι Ευρωπαίοι ειδικοί περί τα γλωσσικά στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι «Η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει υψηλή μορφωποιητική ικανότητα, που διαμορφώνει τη σκέψη και κάνει τους μαθητές που γνωρίζουν αρχαία ελληνικά, να διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες.
Αυτό το επιβεβαιώνει ο Γερμανός φυσικός επιστήμων Max Von Laye (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής), ο οποίος γράφει: «Οφείλω χάριτας στη Θεία Πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών». Τη δήλωση αυτή την έκαμε, όταν διαπίστωσε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μία τέλεια μαθηματική δημιουργία, διαπίστωσε τη μαθηματική δομή της.
Εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ό,τι μπορούμε εις βάρος της αρχαίας, αλλά και της νεοελληνικής. Πρώτον, από το 1982 και συνέχεια την «απλοποιούμε». Δεύτερον, περιορίζονται συνεχώς οι ώρες διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πόσο διαφορετικά θα ήσαν τα πράγματα, αν προσέχαμε και ακολουθούσαμε την προτροπή – συμβουλή του Προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας Φραγκίσκου Λιγκόρα, ο οποίος τον Μάρτιο του 1997 έκαμε την παρακάτω δήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο:
«Έλληνες, να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μη την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ζωντανέψτε τους αρχαίους σας συγγραφείς, κάνετε γνωστό το συλλογισμό τους…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails