telescope-280412Ο Ελληνισμός, όπως έχουμε επισημάνει σε μία μεγάλη σειρά άρθρων μας, δεν γνωρίζει σύνορα και δεν μπαίνει σε καλούπια.
Ανέκαθεν οι Έλληνες ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο και διατηρώντας την «ελληνική φλόγα» άσβηστη στην καρδιά τους, «σημάδευαν» με την συμβολή τους την ιστορία κάθε τόπου και την επιστήμη γενικότερα…
Ένας από αυτούς τους Έλληνες είναι και το πρόσωπο, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.
Ο λόγος για τον Ιωαννίδη Ζαχαρία Ζανσεν, τον εφευρέτη και κατασκευαστή του γνωστού σε όλους μας τηλεσκοπίου.

Φυσικά, κάποιοι, εθελημένα ή άθελα, αποδίδουν την εφεύρεσή του στον Γερμανό-ολλανδό Χανς Λίμπερσχάι, ο οποίος ναι μεν κατασκεύασε ένα τηλεσκόπιο αλλά σε καμία περίπτωση δεν το εφηύρε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την στιγμή που έκανε αίτηση για το προνόμιο της ευρασιτεχνίας, αυτή απορρίφθηκε ομόφωνα από το αρμόδιο συμβούλιο με την αιτία ότι πολλά άτομα τύχαινε να είναι ήδη γνώστες της συγκεκριμένης εφεύρεσης.
Στον αντίποδα αυτού ο ιστορικός και συγγραφέας Αλέξανδρος Λαγκαδάς στο βιβλίο του: «Νικ. Κοπέρνικος και Γαλιλαίος Γαλιλέι» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το τηλεσκόπιο είναι εφεύρεση ενός Έλληνα εν ονόματι Ζαχαρίας Ιωαννίδης Ζανσέν.
Ειδικότερα: «Το τηλεσκόπιο, με το οποίο ο άνθρωπος γύρισε τον κόσμο των άστρων, και τα έφερε κοντά του, ήταν ελληνική εφεύρεση. Ήταν δημιούργημα του Έλληνα Ζαχαρία Ιωννίδη που ήταν κατασκευαστής οπτικών ειδών και ωρολογοποιός στην Ολλανδία και ονομαζόταν Ζανσέν».
Πώς όμως προέκυψε η εν λόγω εφεύρεση;
Γύρω στο 1950 τα παιδιά του Ζαχαρία, ενώ έπαιζαν, πήραν δύο από τους φακούς που είχε στο εργαστήρι του και άρχισαν να τους περιεργάζονται. Έτσι, όπως πειραματίζονταν τοποθέτησαν τυχαία τους δύο φακούς το έναν πίσω από τον άλλον και κατάλαβαν πως έβλεπαν μακρινά αντικείμενα πολύ κοντά τους.
Αμέσως έτρεξαν γεμάτοι χαρά να πουν στον πατέρα τους την μεγαλοφυή ανακάλυψή τους!
Εκείνος πήρε τους φακούς και τους τοποθέτησε σε έναν μακρύ σωλήνα, τον οποίο ονόμασε στα παιδιά του ως «ο μαγικός σωλήνας»!
image003(478)
Αριστερά ο συγγραφέας Αλέξανδρος Λαγκαδάς και δεξιά ο Γαλιλαίος
Η ανακάλυψη αυτή έδωσε τεράστια ώθηση στον τομέα της Αστρονομίας αλλά και γενικότερα των επιστημών, καθώς και της ιστορίας του πλανήτη.
Η φήμη του ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και πολλοί επιστήμονες σιγά σιγά άρχισαν να το χρησιμοποιούν, προκειμένου να «φέρουν κοντά τους» την Σελήνη και να αποκτήσουν μία πιο συγκεκριμένη αντίληψη για ο,τι μας περιβάλλει…
Μερικοί από τους γνωστότερους επιστήμονες που χρησιμοποίησαν πρώτοι την εφεύρεση αυτή ήταν ο Τόμας Χάρριοτ και ο Γαλιλαίος!
Ο Γαλιλαίος, μάλιστα, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στο τηλεσκόπιο του Ζανσέν, εξελίσσοντάς το στο να έχει μεγέθυνση 100 φορές μεγαλύτερη, προκειμένου να μελετήσει διάφορες πτυχές των γνωστών πλανητών. Ο Κέπλερ το ονόμασε δορυφόρο, ονομασία η οποία επικράτησε και στην συνέχεια…
Ωστόσο, υπάρχει και μία αντίθετη άποψη, η οποία δεν αποδίδει το τηλεσκόπιο στον Ζανσέν αλλά στους αρχαίους Έλληνες!
Εν μέρει λογικό, αν σκεφτούμε πως ο Μασσαλιώτης Πυθέας απέδειξε χρησιμοποιώντας προχωρημένη αστρονομία ότι η Βρετανία είναι νησί! Αλλά και ο Αρχιμήδης με τις περίφημες διόπτρες του, ο Ίππαρχος που προσπάθησε να υπολογίσει την διάμετρο της Σελήνης και του Ηλίου και άλλοι πολλοί…
Αφορμή για αυτή την άποψη υπήρξε αγγείο του 5ου αι. π.Χ., το οποίο απεικονίζει μία γυναίκα να κρατά ένα αντικείμενο, που ξεκάθαρα παραπέμπει σε τηλεσκόπιο!
Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες για ακόμη μία φορά στιγμάτισαν έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της Επιστήμης, και η συμβολή τους αυτή, όπως και οι περισσότερες, παραγκωνίζεται και λησμονείται…
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι αυτό έκαναν ανέκαθεν οι Έλληνες… Ταξίδευαν συνεχώς και δώριζαν γνώση! Μοιράζονταν την γνώση, ήθελαν να είναι προσιτή σε όλους, γι αυτό και οι ίδιοι την αναζητούσαν συνεχώς!
Σε αντίθεση βρίσκεται ο σκοταδισμός των ημερών μας, ο οποίος έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα και θέλει τους ανθρώπους σε πλήρη άγνοια της πραγματικής γνώσης και αλήθειας, ώστε το σύστημα να έχει να κάνει με άβουλα όντα, ευκόλως χειραγωγήσιμα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι πως έχουν κατακτήσει την γνώση, στην πραγματικότητα, όμως, δεν γνωρίζουν τίποτα, όπως έλεγε και ο πατέρας της παγκόσμιας Φιλοσοφίας, Σωκράτης…