Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ

ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ:

------Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς = αυτός που κατασκευάζει σαμάρια για άλογα.

------Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Βενιζέλος = συναντάται στην Κρήτη και τη Μάνη. Από το Venice=Βενετία + κατάληξη –ello, αυτός που είναι ή έχει καταγωγή από τη Βενετία.

-------Υπουργείο Οικονομικών: Γιάννης Στουρνάρας = από το στουρνάρι (φυτό, είδος θάμνου), δεν κόβει το μυαλό του ή αυτός που δεν μαθαίνει εύκολα.

-------Αναπληρωτής: Χρήστος Σταϊκούρας = από το βαπτιστικό Στέφανος (Στάγκος-Στάικος) + μεγενθυτική κατάληξη –ρας.

-------Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης = από το μαυραγάνι (είδος σιταριού), μαύρο αγάνι (ο αθέρας του σταχιού) ακάνθιου.

--------Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας = από το κουρκουλώ, κυλιέμαι. Σε μερικές συνθηματικές γλώσσες ο παπάς που διηύθυνε την κοινότητα.

Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού: Άκης Γεροντόπουλος = από το γέροντας, ο μεγάλος σε ηλικία ή τιμητικός τίτλος, επί τουρκοκρατία ο πρόκριτος.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος = από το θρησκευτικό όνομα Αβραάμ, Παλαιά Διαθήκη, ο πατέρας πολλών εθνών (πατριάρχης).

Αναπληρωτής: Φώφη Γεννηματά=Γεννήματας : Επωνυμο προερχομενο από ιδιωματισμο διαλεκτου από την Αρτα που σημαινει οι σοδιές από τα χωράφια

Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαράκης = από το τουρκικό tabac (εξελληνισμένο ταμπάκης), βυρσοδέψης, αυτός που επεξεργάζεται δέρματα.

Υπουργείο Εσωτερικών: Γιάννης Μιχελάκης = Απαντάται στην Κρήτη. Από το θρησκευτικό όνομα Μιχαήλ-Μιχελής. Υποκοριστικό, σημαίνει ποιος είναι σα τον Θεό. Από Παλαιά Διαθήκη.

Αναπληρωτής: Λεωνίδας Γρηγοράκος = Απαντάται στη Μάνη. Από το Γρηγόριος υποκοριστικό. Αρχαία ρίζα, ο εν γρηγόρσει, αυτός που είναι γρήγορος, ταχύς.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Μητσοτάκης = Από το Δημήτριος, υποκοριστικό Μήτσος + Τάκης, αρχογόνος της μητέρας γης (ο μήτσος του τάκη).

Αναπληρωτής: Εύη Χριστοφιλοπούλου = από το Χριστόφιλος, αυτός που είναι φίλος ή αγαπά ή είναι δούλος του Χριστού.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Κωστής Χατζηδάκης = από το τουρκικό kaci, τιμητικό αξίωμα Χατζής και τον πληθυντικό Χατζήδες. Ο προσκυνητής στους Αγίους Τόπους.

Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς = από το φυτό σκόρδο, αυτός που καλλιεργεί ή εμπορεύεται σκόρδα.

Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης = από τη μύτη + υποκοριστικό παρατσούκλι μεγενθυτικό, αυτός που ξεχωρίζει για τη μεγάλη μύτη.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μιχάλης Χρυστοχοΐδης = απαντάται στον Πόντο. Από το χρυσοχόος, αυτός που κατασκευάζει και πουλάει χρυσά κοσμήματα.

Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος = από το ιερατικό αξίωμα. Βαθμός ιερωσύνης, σημαίνει ο γιος του παπά.

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος = από το Αρβανιτιά, Αρβανίτες. Αυτός που έχει καταγωγή από την Αλβανία και εγκαταστάθηκε και μένει στην Ελλάδα.

Υφυπουργός: Κώστας Γκιουλέκας= Επωνυμο προερχομενο από ιδιωματισμο διαλεκτου από την Αρτα που σημαινει (ο), ο χωριάτης την κακή έννοια

Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου = από το τουρκικό gedic, χάσμα, άνοιγμα.

Υπουργείο Πολιτισμού: Πάνος Παναγιωτόπουλος = από την επίκληση της Θεοτόκου Παναγία. Σημαίνει αυτή που είναι πρώτη και πάνω από όλους τους αγίους.

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός = από το αρχαίο ανήρ, ηθικό χαρακτηριστικό ανδρείος – ανδρέας, σημαίνει ο γενναίος, ο άφοβος στη μάχη.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ιωάννης Μανιάτης = από την περιοχή Μάνη Πελ/σου, αυτός που κατάγεται ή που είναι από την περιοχή αυτή.

Αναπληρωτής: Σταύρος Καλαφάτης = από το ιταλικό calafato που σημαίνει αυτός που αλοίφει με πίσσα τα πλοία.

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου = από το ιερατικό αξίωμα, βαθμός ιεροσύνης που σημαίνει ο παπα-γεώργι(ο)ς.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός: Βασίλης Γκεγκέρογλου

Υπουργός Υγείας: Άδωνις Γεωργιάδης = από το θρησκευτικό βαπτιστικό Γεώργιος, γαία/γέα + εργον + επίθημα κατάληξη, σημαίνει γεωργός.

Αναπληρωτής: Αντώνης Μπέζας

Υφυπουργός: Ζέτα Μακρή = από το μάκρος, ύψος, σωματική ιδιότητα σημαίνει ψηλή.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαυτάρης

Αναπληρωτής: Μάξιμος Χαρακόπουλος = από το χάρακας (τουρκ. Karar;), χαράκι, βράχος, σημαίνει αυτός που είναι ακλόνητος, σταθερός σαν βράχος.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χαράλαμπος Αθανασίου = από το βαπτιστικό Αθανάσιος, αρχ. Ρήμα θανατόω-ώ + α στερητικό, αυτός που είναι αθάνατος, που ζει αιώνια.

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη = από το μέρος του σώματος κεφάλι μεγενθυτικό + βαπτιστικό Γιάννης, ο Γιάννης ο κεφάλας, ο Γιάννης που έχει μεγάλο κεφάλι.

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης = από το Βαρβίτσα (ή Μπαρμπίτσα) Αρκαδίας, σημαίνει αυτός που κατάγεται ή που είναι από την περιοχή Βαρβίτσα.

Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης: Θόδωρος Καράογλου = από το τουρκικό kara + oglou που σημαίνειο γιος του μαύρου ή ο μαύρος.

Υπουργείο Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης = από το ρήμα σταματώ (παύω), το βαπτιστικό Σταμάτιος, προσφώνηση να πάψουν, προσταγή να γεννιούνται θηλυκά παιδιά, σημαίνει αυτός που σταματάει, βάζει τέλος σε κάτι.

Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης: Παντελής Καψής = από το αρχαίο ρήμα καίω, βάζω φωτιά ή ψάψα (ζέστη), σημαίνει αυτός που είναι ή ζεστός, θερμός, φλογισμένος, θερμόαιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails