Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΒΟΥΤΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ…ΣΤΑ 5.000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ


Το σκάφος με τα ημίγυμνα κορίτσια στον ήλιο έμοιαζε με το απόλυτο όνειροτου ελληνικού καλοκαιριού. Σαν διαφήμιση τωννησιών και της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, σανεικόνα που σε καλεί στηζωή και την απόλαυση, εάν δεν συνέβαινε κάτι πολύ παράξενο κάτω από την επιφάνεια που σκέπαζε άλλες δραστηριότητες,άλλα, εντελώς διαφορετικά πρόσωπα, αναζητήσεις, διαθέσεις, σκοπούς και κίνητρα…Κάτω από την καρίνα του σκάφους κινούνταν υποθαλάσσια σκοτεινές μορφέςπου θύμιζαν αρχαία, διονυσιακή, μυστική αφήγηση για ανθρώπους που έγιναν ψάρια,αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα εφιαλτικό σκηνικό λεηλασίας των θησαυρών πουκρύβει ο ελληνικός βυθός!


Με τους ρυθμιστές πλεύσης να εξασφαλίζουν σταθερή παραμονή στο επιθυμητό βάθος και με συσκευές ανακύκλωσης για ναμη διαρρέουν φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια και γίνει αντιληπτή η παρουσία αυτοδυτών, οι αρχαιοκάπηλοι «εργάζονται»για ώρες αφαιρώντας βιαστικά (και καταστροφικά για το αρχαιολογικό τερέν) αγγεία, αγάλματα, κοσμήματα, κράνη, όπλα,μαρτυρίες της πορείας του Ελληνισμού μέσα από τους αιώνες κατοίκησης του Αρχιπελάγους και όχι μόνον.



ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΜΥΡΤΩΟΥ

Πριν ακόμη τεθούν στις υπηρεσίες των αρχαιοκαπήλων και των κυνηγών θησαυρώνδορυφορικές εικόνες και ψηφιακά σόναρ,έφταναν κυρίως Βρετανοί και Ιταλοί με χάρτες που πωλούν ειδικές εταιρείες, με στοιχεία από παλαιότερες καταγραφές και ντοκουμέντα του Βρετανικού Ναυαρχείου.



Στη δεύτερη φάση, οργανωμένες «εταιρείες» αρχαιοκαπήλων και κυνηγών θησαυρών προσεγγίζουν γνωστούς «σπόνσορες»των χώρου, αγοράζουν σκάφη με τον αναγκαίο εξοπλισμό και ό,τι άλλο χρειαστεί.



Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην περιοχή Λεύκη Ελαφονήσου το PRESSingβρήκε τα ίχνη των κυνηγών θησαυρών πουπλήρωσαν ένα τεράστιο ποσό και αγόρασαν μια ιδιαίτερα μεγάλη έκταση ώστε νατην ερευνήσουν χωρίς να κινήσουν υποψίες μέχρι να βρεθεί ο θησαυρός. Είχε περάσει παραπάνω από μία πενταετία όταν στοπαλιό «νησί των πειρατών» απόμεινε άλλη μια τρύπα που μαρτυρά ότι «βρήκαν αυτό που έψαχναν»



Οι «επενδυτές» δεν επανεμφανίσθηκανποτέ, αφού ο στόχος, για άλλη μια φορά, είχε επιτευχθεί…



Η ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ

Ο Δρ Ησαίας Κωνσταντινίδης σημειώνεισχετικά ότι «για το μείζον αυτό θέμα γράψαμε στο έργο “Ελλάδα Άκρως απόρρητο”(στο κεφάλαιο με τίτλο “Θησαυροί στην Ελλάδα”) και τα εξής πάρα πολύ σημαντικά:



Όταν γίνεται λόγος για “κρυμμένο” ή “μυστικό” πλούτο μιας χώρας εννοούνται βασικά δύο πράγματα. Πρώτον, ο φυσικός πλούτος, ο οποίος προέρχεται από τη μάναφύσηκαι περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες μεταλλευμάτων (χρυσό, ασήμι, διαμάντια, ρουμπίνια, κ.λπ.) καθώς και πετρέλαιο.



Και δεύτερον ο συσσωρευμένος πλούτος, ο οποίος τοποθετήθηκε σε δυσεύρεταμέρη (για λόγους παραπλάνησης) από ανθρώπους που κάποτε έτυχε να βρεθούν σεδυσχερή θέση.Οι «κυνηγοί» των θησαυρώνεντάσσουν αυτές τις δύο κατηγορίες στηνίδια κατεύθυνση των ερευνών τους, δημιουργώντας πολλές φορές θρύλους γύρωαπό το θέμα, εμπλουτίζοντας άθελά τους τιςπαραδόσεις των λαών με νέες ενδιαφέρουσες δοξασίες»…



Ο ειδικός ερευνητής επισημαίνει σε σχετική δημοσίευσή του ότι «κοινή συνιστώσατων αναλύσεων των υπηρεσιών πληροφοριών αποτελεί η διαπίστωση ότι το ελληνικό υπέδαφος είναι πλούσιο σε θησαυρούς και ορυκτό πλούτο. Χρυσός, διαμάντια, ρουμπίνια, ουράνιο αλλά και πετρέλαιο αποτελούν ένα μόνο τμήμα των αμύθητων θησαυρών που φιλοξενεί η ελληνική γη»…



Επίσης ο κ. Γ. Πάλμος ανέφερε στο πλαίσιο ειδικής έρευνας ότι «ξένοι αρχαιοκάπηλοι οργώνουν κυριολεκτικά το ελληνικόΑρχιπέλαγος με σκοπό την ανάσυρση απότο βυθό των αρχαίων θησαυρών που βρίσκονται εκεί επί χιλιετίες. Οι εν λόγω αρχαιοκάπηλοι διαθέτουν πολυτελείς θαλαμηγούς και κότερα και έχουν στα χέρια τουςχάρτες των ελληνικών θαλασσών στουςοποίους υπάρχουν συγκεκριμένα στίγματααπό ναυάγια της αρχαιότητας… Περισσότερα από 100 κότερα το έτος πραγματοποιούνανάλογες έρευνες του βυθού που βρίσκεται γύρω από τα νησιά της Ελλάδας! Αυτάτα σκάφη είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένο προσωπικό και με ειδικά μηχανήματα (όπως π.χ. κάμερες βυθού, ειδικά σκαφίδια κ.λπ.) και προσπαθούν να εντοπίσουνπού ακριβώς βρίσκονται οι αμύθητης αξίας αρχαιελληνικοί θησαυροί. Κατά τις εκτιμήσεις μας όλα αυτά τα χρόνια έφυγαν απότη χώρα μας τουλάχιστον 300.000 κομμάτια τεράστιας αξίας κατ’ αυτόν τον τρόπο»…



ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ…

Δεν μιλάμε για χάρτες από αυτούς που πουλούν με το κιλό στους αφελείς λ.χ. στο γειτονικό Σαντάνσκι οι επιτήδειοι, δήθεν μετις λίρες του … Πεϊνιρλί Πασά ή του καπετάν Καμπαρντινάκια του Εμφύλιου.



Πρώτα ομάδες ιστορικών εργάζονται γιαχρόνια με σύστημα. Οι πηγές τους ξεκινούναπό αναφορές αρχαίων συγγραφέων, μεσαιωνικούς χάρτες, παλαιοθωμανικά κείμενα, έως κατάλοιπα αλληλογραφίας ιπποτών και φθάνουν σε προσεκτικά συλλεχθείσες μαρτυρίες ντόπιων που κάτι έχουνακούσει ή ξέρουν.



Αμέσως μετά, σύμφωνα με προσωπική, επιτόπια έρευνα συντάκτη του PRESSing,ακολουθεί η διακρίβωση του σημείου αναφοράς μέσα από παλαιούς και σύγχρονους χάρτες, δορυφορικές φωτογραφίες που αφορούν στο έδαφος και το υπέδαφος. Κατόπιν χαρτογραφούνται ακόμα και οι παραμικρές ανωμαλίες ή ευρήματα των πιο τέλειων μηχανημάτωνγια εξερεύνηση του υποθαλάσσιου χώρου, και τότε (σπανίως) λαμβάνεται άδειαή συνήθως γίνεται μια επιχείρηση «κάλυψης» με πρόσχημα τον τουρισμό, τηναξιοποίηση παράκτιων οικοπέδων, τηνέρευνα για είδη υποθαλάσσιας ζωής κ.ά. «Οι αρχαιοκάπηλοι», σύμφωνα με τον κ.Πάλμο, «δραστηριοποιούνται κυρίως στιςΚυκλάδες, στο Ιόνιο, στα νησάκια γύρω απότην Κρήτη, στα Κουφονήσια και στις Τηλεβοίδες νήσους (σ.σ.: 12 νησάκια που ανήκουν στο νομό Λευκάδας). Αυτό συμβαίνειεπί σειρά ετών και έτσι έχει χαθεί τεράστιας ποσότητας και ποιότητας αρχαιολογικόςπλούτος από τη χώρα μας! Υπάρχουν στα ελληνικά πελάγη ολόκληρες βυθισμένεςπόλεις (σ.σ.: π.χ. ο περιβόητος “καρόδρομος”, όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζουνοι ψαράδες που τον βλέπουν με το “γυαλί”να ξεκινά από τα Βάτικα, τη νησίδα Παυλοπέτρι, να προχωρά προς τα Κύθηρα και απόεκεί τα ίχνη του να χάνονται στην πορείαγια την Κρήτη) της προκατακλυσμιαίας εποχής, της μεσολιθικής, της νεολιθικής, της Κλασικής και της Ρωμαϊκής περιόδου… …Από τις έρευνες που έχω κάνει, εκτιμώ ότι υπάρχουν περισσότερα από 5.000 πλοία.Η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε επίσημα ότι υπάρχουν μόλις… 10 αρχαία ναυάγια σε σύνολο 1.000 ευρημάτωνστις ελληνικές θάλασσες»…



ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

«…Όταν τελείωσε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος», τονίζει ο κ. Γ. Πάλμος, «οι Γερμανοίφόρτωσαν ένα καράβι με αρχαία αγάλματα στην Κω, για να τα πάρουν μαζί τους. Τοπλοίο, όμως, βυθίστηκε λίγο μετά αφότουβγήκε από το λιμάνι… Γνωρίζουμε ακριβώςπού βρίσκεται, αλλά υπάρχουν 8.000 αγάλματα κλεμμένα τότε από τους Γερμανούς.Επίσης γνωρίζουμε ότι επί Κατοχής οι κατακτητές προέβησαν σε εξόρυξη χρυσού από τοελληνικό υπέδαφος αλλά και με το λεγόμενο “γερμανικό τούνελ των Κενταύρων” κλέψανε τον χρυσό που κάποτε το Ιερατείο είχεκρύψει για να μην τον πάρει ο Αλάριχος! Τέλος να θυμίσω τον περιβόητο θησαυρό τωνΜέρτεν, που είναι βέβαια ολόκληρη ιστορία… Η αξία όλων των παραπάνω και μόνοαποτιμάται σε 1 τρισ. 370 δισ. ευρώ»!



ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...

Μερικοί δεν πιστεύουν σε όλα αυτά, στιςδιηγήσεις με τις οποίες μεγάλωσαν γενιέςΝεοελλήνων σε νησιά και όρη, οι οποίοιέχουν δει τα απομεινάρια των (άλλοτε επιτυχημένων και άλλοτε όχι) λαθρανασκαφών.



Υπάρχει νησί ανάμεσα σε αυτά που περιγράψαμε όπου Ιταλοί και Άγγλοι ερευνούσαν γη και θάλασσα (την τελευταία μεσυσκευές αυτόνομης κατάδυσης σε εποχέςόπου απαγορεύονταν ανάλογες δραστηριότητες) επί δύο δεκαετίες, αφήνοντας πίσωκάθε φορά από μια οπή μεγάλων διαστάσεων… Για τους ντόπιους που δεν είναι διόλου «εύπιστοι» (το αντίθετο μάλιστα), μακριά από τη Λεύκη και τη σπηλιά του Καραντρέα, στον Νερατζιώνα, πριν από δεκαετίες κάποιος φτωχός αγρότης ανακάλυψεσπαθί και κράνος πολεμιστή που με την αρχαιολογική ελευθεριότητα στην προσέγγιση των ευρημάτων ονομάστηκε «πανοπλίατου Πάρη», αφού στην παρακείμενη νήσοπου στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Όνουγνάθος» οι ιστορικοί θεωρούσαν ότι εκείδιανυκτέρευσε ο Πάρης την πρώτη νύκτατης φυγής του από τη λακωνική γη.



Πανοπλία του… Πάρη ή όχι, ο θησαυρός αγοράστηκε από πασίγνωστο Έλληνα μεγιστάνα, ο φτωχός αγρότης έγινε μεγαλοκτηματίας, ο μεσολαβητής αγόρασε πλοίο πουέγραψε ιστορία στον τόπο και ο μεγιστάναςπροσέθεσε άλλο ένα εύρημα στη συλλογή του…



Για αυτούς τους ανθρώπους, καλώς ή κακώς, κάτι άλλαξε. Για το Ελληνικό Κράτος,μην αναρωτιέστε. Δεν συμβαίνει τίποτα…


http://www.pressing.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails