Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Βουλγαρία: «Ο Άγιος Αλέξανδρος ο Μακεδών»



Ο Αλεκσαντάρ Μακεντόνσκι ζωγραφισμένος ως άγιος στο ναό της Αγίας Τριάδας του Ράντοβιτς των Σκοπίων


Δεκέμβριος 23, 2011.

Το βουλγαρικό ‘Φόκους’ σε άρθρο σχετικά με την αγιοποίηση, από τους Σκοπιανούς, του Μεγάλου Αλεξάνδρου – που έζησε τριακόσια χρόνια πριν το Χριστό- εξηγεί πως και γιατί έγινε ‘άγιος’ από την εκκλησία των Σκοπίων.

Γράφει σχετικά:


«Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, ο οποίος απεικονίζεται ως χριστιανός άγιος, ο οποίος έζησε τρεις αιώνες πριν την έλευση του Χριστιανισμού, είναι ζωγραφισμένος στο νέο ιερό ναό του Ράντοβιτς, της Αγίας Τριάδας, όπως σημειώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

»Η ιδέα της αγιοποίησής του ήταν του ιδρυτή του ναού, Ρίστο Γκουστέροφ, επιχειρηματία των ΗΠΑ, ο οποίος είχε αποφασίσει να απεικονιστούν στους τοίχους του ναού μεταξύ των χριστιανών αγίων, ως άγιοι, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του, Φίλιππος ο Β΄, με τη σύμφωνη γνώμη του ‘αρχιεπισκόπου της μακεδονικής εκκλησίας, Στεφάν’.
Ο " Ήλιος της Βεργίνας" στο πάτωμα της σκοπιανής εκκλησίας


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ ο Ρίστο Γκουστέροφ, δήλωσε: «Ήθελα να απεικονιστεί ιστορικά η πορεία του ‘μακεδονικού’ λαού. Έτσι, υπάρχουν οι ζωγραφιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πατέρα του, Φιλίππου του Β΄, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας, του Αγίου Ναούμ της Αχρίδας. Υπάρχει, επίσης, ο Ήλιος της Βεργίνας, που μετά από επιθέσεις της Ελλάδας βγήκε ως έμβλημα από τη σημαία μας".

Ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι οι ζωγραφικές έγιναν από Ρώσους και Ουκρανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις πιο όμορφες εκκλησιές και μοναστήρια των Σκοπίων, πριν αφιερωθούν στο έργο τους».

Εξέφρασε, μάλιστα , το παράπονό του, παρά τις προσκλήσεις της «Μακεδονικής» Ορθόδοξης Εκκλησίας να δημοσιευτεί η ζωγραφική αυτή (του Αλεξάνδρου) από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να προβούν σε κάτι τέτοιο.

Ο σκοπιανός επιχειρηματίας ασχολείται με οικοδομικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, στην Πολωνία, στη Ρωσία και είναι ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στη Σόφια και στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Για τις ζωγραφιές του ναού της Αγίας Τριάδας έχει δαπανήσει, όπως είπε, περί τις 150 χιλιάδες δολάρια ως αμοιβή προς τους καλλιτέχνες.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails