Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Δεν περιμένει τις γιορτές για να… πετάξει η γαλοπούλα


ImageΜπορεί η εκτροφή της γαλοπούλας στην Ελλάδα να μην έχει μακρά ιστορία και να βρίσκεται στη σκιά της παραγωγής κοτόπουλων, κατέχοντας πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο της πτηνοτροφίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην παραγωγή που οφείλεται εκτός από την εποχιακή κατανάλωση των Χριστουγέννων, και στην αύξηση της ζήτησης κυρίως για αλλαντικά γαλοπούλας, χαμηλά σε λιπαρά. Η ελληνική παραγωγή γαλοπούλας υπολογίζεται στους 2.600 τόνους, καλύπτοντας μόλις το 1,5% της συνολικής παραγωγής πουλερικών. Μάλιστα καλύπτει μόλις το 10% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα μας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εισάγεται κυρίως από την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Όμως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της ICAP, το ζαμπόν από κρέας γαλοπούλας έχει καταγράψει τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης πωλήσεων μεταξύ των αλλαντικών. Πλέον τα αλλαντικά γαλοπούλας και λοιπών πουλερικών καλύπτουν το 20% των συνολικών πωλήσεων, ενώ οι προοπτικές είναι ανοδικές, δεδομένης της στροφής του καταναλωτικού κοινού σε τρόφιμα με χαμηλότερα λιπαρά.
Βέβαια, οι πωλήσεις της στη χώρα μας παραμένουν ακόμα σε χαμηλές… πτήσεις, μετά από την περιβόητη γρίπη των πουλερικών. Ο κλάδος έφτασε ένα βήμα πριν από τη καταστροφή και μόνο οι «μεγάλοι παίκτες» κατάφεραν και στάθηκαν όρθιοι στα πόδια τους.
Οι σημαντικότερες περιοχές εκτροφής γαλοπούλας στη χώρα μας είναι η Ήπειρος, η κεντρική Ελλάδα και η Μακεδονία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η ελληνική παραγωγή γαλοπούλας υπολογίζεται για φέτος στους 2.600 τόνους, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ελληνικά εκκολαπτήρια κάνουν λόγο για μια μικρή μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Η χώρα μας εισάγει κάθε χρόνο περίπου 18.000 τόνους γαλοπούλας κυρίως σε κατεψυγμένη μορφή από χώρες της Ε.Ε., ούτως ώστε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση που φτάνει στους 20.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κάθε χρόνο περίπου 1.000 τόνοι ελληνικής γαλοπούλας εξάγονται στη γειτονική αγορά της Βουλγαρίας.
http://www.agronews.gr/content/blogcategory/0/59/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails