Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 28η ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΠΟΣ

γράφει ο Δημήτριος Τσιρόγλου

 .
.
Απορηματική και ενθουσιώδης μέχρι παραληρήματος ήταν η αντίδραση των ελεύθερων και αγωνιζομένων λαών και κρατών της υφηλίου στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού στρατού και δη της 1ης ‘’σιδηράς και ακάμπτου’’ Μεραρχίας και όλου του Β  Σώματος Στρατού. Πέραν όμως του στρατιωτικού γίγνεσθαι και των πολεμικών γεγονότων σημαίνουσα βαρύτητα παρουσιάζει  μέρος των διπλωματικών κινήσεων, διότι αυτό προσδίδει φως στα τεκταινόμενα
          Η Ιταλία προκειμένου να αποσπάσει την συνεργασία της Αλβανίας, πράγμα το οποίο επέτυχε,  υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα την Ήπειρο. Η Ελλάδα, κατά σειράν, προσπαθούσε να επιτύχει την υποστήριξη της Γιουγκοσλαυίας. Οι διπλωμάτες της όμως ισχυρίζονταν ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, εάν δεν προηγούνταν επίθεση της Ιταλίας σε γιουγκοσλαυικό έδαφος. Όμως  αίρονταν οι επιφυλάξεις τους και δεν απαιτούνταν ιταλική επίθεση στην Γιουγκοσλαυία, εάν επρόκειτο για την προάσπιση της …Θεσσαλονίκης(!!!) – και ολοκλήρου της Μακεδονίας θα προσέθετε ο οποιοσδήποτε έχων γνώση του μακεδονικού ζητήματος -. Κατά την επικράτηση των αντιφρονούντων στην Γιουγκοσλαυία και ενώ άλλαξε η φιλογερμανική πολιτική, δεν μετατοπίστηκε όμως καθόλου το πάγιο ενδιαφέρον για την Μακεδονία.  Η Ιταλία επίσης πίεζε τον βασιλιά της Βουλγαρίας Μπόρις σε από κοινού επίθεση κατά της Ελλάδος, υποσχόμενος – Ω! Τι σύμπτωση! -  την Μακεδονία. Αλλά και κατά την επέλαση των γερμανικών δυνάμεων προς νότον η Βουλγαρία συμμάχησε με την Γερμανία εξασφαλίζοντας ως πολεμικά ανταλλάγματα την Μακεδονία, πράγμα το οποίο οδήγησε την πολύπαθη χώρα μας στην επικατάρατη τριπλή(!)  γερμανοιταλοβουργαρική κατοχή.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι στην δημιουργία των πολιτικοστρατιωτικών σχηματισμών (κυρίως στον ρόλο της Βουλγαρίας)  ουσιαστικά πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν  οι βλέψεις των γειτόνων με σκοπό την προσάρτηση της Μακεδονίας.  Ως πολιτικοστρατιωτικούς σχηματισμούς κατά βάσιν εννοούμε Ιταλία, Αλβανία, Γιουγκοσλαυία, Βουλγαρία, δηλαδή όλους εναντίον της Ελλάδας. Η Ελλάδα όμως ανθίσταται  μόνη στην Βόρειο Ήπειρο επιτυγχάνοντας νικηφόρο επέλαση Είναι οι πρώτες ήττες του μέχρι τότε αήττητου Άξονα. Αλλά ας θυμηθούμε από το διάγγελμα επί τη 28η των Ελλήνων διανοουμένων  (Σικελιανού, Ξενόπουλου, Μητρόπουλου, Παλαμά, Δροσίνη, Βενέζη, Τερζάκη, Σεφέρη κ.α.): ’’Ελεύθεροι άνθρωποι όλων των εθνών, μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα πολεμά για την μοίρα του κόσμου’’.
ΠΗΓΗ
 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails