Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πολωνικά ονόματα

Τα πρώτα δημοφιλή Πολωνικά ονόματα έρχονται από την Χριστιανική παράδοση και περιλαμβάνουν πολλά ονόματα επίσης γνωστά σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Τα περισσότερα απ’αυτά αφομοιώθηκαν από την Πολωνική γλώσσα γύρω στον Μεσαίωνα και μετά.
Η Πολωνική παράδοση απαιτεί τα ονόματα των παιδιών να υποδηλώνουν το φύλο καθώς κλίνονται όλα σαν όλα τα ουσιαστικά. Ένας άλλος λόγος είναι η πρακτικότητα, ειδικά σήμερα όταν μερικές γυναίκες ρίχνουν την παραδοσιακή κατάληξη στα επίθετα τους που υποδηλώνει την οικογενειακή τους κατάσταση (-owa, -ina για μια κυρία και -ówna, -anka για μια δεσποινίδα).
Όταν το επίθετο δεν τελειώνει σε -ska ή -cka, συχνά είναι το πρώτο όνομα που υποδηλώνει το φύλο. Τα ονόματα των κοριτσιών τελειώνουν σε -a (π.χ. Barbara, Ewa, Maria) και των αγοριών σε σύμφωνο (π.χ. Andrzej, Marcin, Tomasz), -i ή -y (π.χ. Antoni, Konstanty, Walery) και περιστασιακά σε -o (e.g. Mieszko), αν και μερικά ονόματα αγοριών τελειώνουν και με -a (Barnaba, Bonawentura). Μερικά είναι παραπλανητικά: Marian είναι όνομα αγοριού.
Οι Πολωνοί συχνά έχουν δύο πρώτα ή Χριστιανικά ονόματα, το ένα από έναν προστάτη άγιο που διαλέχτηκε για το παιδί την μέρα του βαπτίσματος του/της. Τυπικά, και τα δυο ονόματα χρησιμοποιούνται μόνο σε κείμενα και αρχεία.
Η επιλογή του ονόματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Στο παρελθόν τα παιδιά ονομάζονταν από βασιλιάδες και πρίγκιπες, εθνικούς ήρωες, πρόγονους ή άλλα οικογενειακά μέλη, ή αγαπημένους χαρακτήρες από βιβλία. Η θρησκεία είναι επίσης σημαντική – ο άγιος του οποίου το όνομα δινόταν σε ένα παιδί, πιστεύεται ότι θα προστατεύει το παιδί σε όλη του τη ζωή.
 Σήμερα πολλά ονόματα διαλέγονται από εισαγόμενες σαπουνόπερες (και ακούγονται αρκετά παράξενα, ειδικά όταν συνδυάζονται με ένα συνηθισμένο επίθετο), τραγουδιστές, αθλητές ή άλλες διασημότητες.
Σ’αυτό το ρεύμα, πολλά παιδιά τα τελευταία χρόνια έχουν βαπτιστεί Adam στην τιμή του πρωταθλητή στο ski-jumping Adam Małysz.
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους πρέπει να έχει ένα σπάνιο, ασυνήθιστο ή να ακούγεται ξένο, όνομα. Είναι δύσκολο να πούμε αν ένας νεαρός/ή Emanuel, Winicjusz, Narcyz, Roger, Betina ή Romanela θα ευχαριστεί τους γονείς του/της όταν μεγαλώσει.
Από την άλλη, πολλά ονόματα κάποτε δημοφιλή και που μετά άρχισαν να θεωρούνται παλαιομοδίτικα, άρχισαν να κερδίζουν πάλι τη συμπάθεια των γονιών. Όλο και πιό συχνά θα βρούμε ένα νεαρό/νεαρή Staś (Stanisław), Kazio (Kazimierz), Władek (Władysław), Antoś (Antoni), Franek (Franciszek), Jaś (Jan), Marysia (Maria), ή Zosia (Zofia).
Τυπικά σλαβόνικα ονόματα - Bożydar, Dobrosław, Rościsław, Sławoj, Sędzimir, Dąbrówka, Dobrawa, Domosława, Dobrochna, Dobromiła – βρίσκονται σε αχρηστία από μερικές ομάδες της κοινωνίας. Στην σπάνια περίπτωση που επιλεγούν, ο σκοπός είναι κυρίως να ξεχωρίζεις και όχι να τηρείς την παράδοση. Παραδοσιακά ονόματα ακόμη δημοφιλή είναι Bronisław, Mirosław, Slawomir, Mieczysław, Radosław και Jarosław. Τα παλιά Πολωνικά ονόματα έχουν ενδιαφέρον ετυμολογίες: για παράδειγμα Władysław σημαίνει αυτός που θα πάρει την εξουσία – Bołesław αυτός που αναμένεται να γίνει διάσημος – Bogumił αυτός που έχει την εύνοια του θεού – Bogusław αυτός που υμνεί τον Θεό.

Οι Πολωνοί είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί στο να δημιουργούν παράγωγα και παρόμοιες μορφές. Κάθε όνομα έχει τουλάχιστον μερικές. Παραδόξως, χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να απευθύνεσαι σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, ακόμη και σε μεγαλύτερους. Μια Zofia για παράδειγμα μπορεί να αποκαλεστεί Zosia, Zośka, Zosieńka, Zochna, Zocha – μια Maria - Marysia, Maryśka, Marysienka, Marychna, Mania, Mańka, Maniusia, Maja, Majka, Marusia καθώς και πολλά άλλα παράγωγα όπως Maryla, Maryna, Marianna, Mariola. Γι’αυτό το όνομα, ο λόγος της πολυμορφίας του οφείλεται στο ότι στην παλιά Πολωνία το όνομα Μαρία χρησιμοποιείτο μόνο για την Παρθένο Μαρία και έγινε διαδεδομένο μόνο τον 17ο αιώνα με την άφιξη Γαλλίδων βασιλισσών που ονομάζονταν Marie.
Μοδάτα ονόματα για κορίτσια στην σημερινή Πολωνία:
Aleksandra, Natalia, Karolina, Patrycja, Kinga, Klaudia, Magdalena, Julia, Gabriela, Dominika, Justyna, Paulina, Weronika, Angelika, Sylwia, Anita, Zuzanna, Alicja, Kamila, Oliwia.
Παραδοσιακά ονόματα για κορίτσια:
Anna, Barbara, Danuta, Elżbieta, Ewa, Grażyna, Helena, Irena, Jadwiga, Joanna, Józefa, Katarzyna, Krystyna, Maria, Renata, Stanisława, Stefania, Teresa, Zofia.
Μοδάτα ονόματα για αγόρια:
Kamil, Jakub, Patryk, Adrian, Michał, Dawid, Kacper, Mateusz, Karol, Krzysztof, Sebastian, Jan, Marcin, Daniel, Szymon, Bartłomiej, Filip, Krystian, Paweł, Adam, Rafał, Arkadiusz, Konrad, Łukasz, Dariusz, Dominik, Oskar, Andrzej, Damian, Przemysław, Radosław.
Παραδοσιακά ονόματα για αγόρια:
Józef, Władysław, Piotr, Stanisław, Kazimierz, Tadeusz, Mieczysław, Lech, Bolesław, Bogusław, Wojciech, Zbigniew, Zdzisław.

http://clubs.pathfinder.gr/ilovepoland/297229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails