Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα ρομπότ… χειρουργούν στην Ελλάδα!



robotsurg

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ NASA ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι η χώρα μας

«Πρωτοπόρος, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι η χώρα μας, η οποία φιλοξένησε στην Αθήνα το 60ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής (MIRA), από 11 έως 13 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton. Ήταν μία ακόμη μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες εφαρμόστηκε η Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής για πρώτη φορά παγκοσμίως», δηλώνει ο πρόεδρος του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ενώ συμπληρώνει: « Η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μιας μικροτομής είναι η τελευταία εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής με το σύστημα da Vinci SI HD, ασφαλής, αναίμακτη και σχεδόν ανώδυνη. Η ελαχιστοποίηση του τραύματος προλαμβάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές για τον ασθενή, συντομεύει την ανάρρωση προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα».

Το MIRA
Το MIRA είναι η διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής. Στο ετήσιο συνέδριό της, συμμετέχουν χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων, ερευνητές βιοτεχνολογίας, μηχανολόγοι και επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, για να μοιραστούν την εμπειρία τους από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τους. Ο σκοπός της επιστημονικής εταιρείας είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας στο χειρουργείο. Το ετήσιο συνέδριο του MIRA δεν απευθύνεται μόνο στον εξειδικευμένο χειρουργό. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κέρδισε το ενδιαφέρον ιατρών κάθε ειδικότητας, νοσηλευτών, επαγγελματιών υγείας, αλλά και μη ιατρικών ειδικοτήτων από το Πολυτεχνείο, καθώς και Τεχνικών Σχολών και γενικά όσων ενδιαφέρονται για την εξέλιξη και το μέλλον της χειρουργικής. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 2.500 επεμβάσεις διαφόρων κατηγοριών, 1000 από τις οποίες έχουν γίνει στο Ιατρικό Κέντρο και οι υπόλοιπες στα άλλα επτά νοσοκομειακά ιδρύματα.
Προσκεκλημένοι

Συνολικά, το συνέδριο φιλοξένησε 230 επιστημονικές ανακοινώσεις και 80 περίπου προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς κύρους απ’ όλες τις ειδικότητες και όλες τις χώρες.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν και επιστήμονες της NASA (Space Robotic Program-NEEMO Missions 7&9) με παραμονή στο διάστημα, οι οποίοι μίλησαν για την εμπειρία τους στα αεροδιαστημικά ρομποτικά ιατρικά προγράμματα.
«Για πρώτη φορά φέτος, η διοργάνωση περιελάμβανε Μαραθώνιο Δεξιοτήτων στη Ρομποτική Χειρουργική με χρήση υπερσύγχρονων εξομοιωτών, που ανέδειξαν τον πιο αποτελεσματικό, ασφαλέστερο και ταχύτερο χειρουργό. Οι νικητές έλαβαν μετάλλια κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου. Πρόκειται για μία από τις πρώτες εμφανίσεις του συστήματος MIMIC, του εξομοιωτή που συνδέεται με την κονσόλα χειρισμού του ρομποτικού συστήματος da Vinci και αποδίδει πολύ ρεαλιστικά την αίσθηση του πραγματικού συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής», εξηγεί ο Δρ. Χειρίδης.
Φροντιστήρια

Πραγματοποιήθηκαν τέσσερα μετεκπαιδευτικά φροντιστήρια - courses (γενικής χειρουργικής, ουρολογίας, θωρακο-καρδιοχειρουργικής και γυναικολογίας), ενώ για πρώτη φορά φέτος οργανώθηκε μετεκπαιδευτικό φροντιστήριο, με θέμα την επένδυση στη Ρομποτική Τεχνολογία (MIRA Business Class), που παρακολούθησαν διοικητικά στελέχη νοσοκομειακών ιδρυμάτων.
Ο σκοπός των φροντιστηρίων είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στις νέες ρομποτικές εγχειρίσεις. Να αξιολογήσουν την κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των ρομποτικών εφαρμογών σε διάφορες χειρουργικές ειδικότητες. Να γνωρίσουν τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας, τα νέα εργαλεία, τη βελτιωμένη εργονομία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις (όπως η Χειρουργική Μιας Τομής). Επίσης, για να ακούσουν τα μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα, όπως νέα ρομποτικά συστήματα, μικρορομπότς, διεγχειρητική πλοήγηση με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και διεγχειρητικού εντοπισμού λεμφαδένων, με μεθόδους ανοσοφθορισμού.

Ο Ν. ΛΥΓΙΔΑΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Χρυσό μετάλλιο σε Έλληνα επιστήμονα

Με χρυσό μετάλλιο για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στη Διεθνή Χειρουργική, παρασημοφορήθηκε ο Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας Κος Νικ. Ι. Λυγιδάκης. Η εκδήλωση για την απονομή έγινε στην αίθουσα «Galaxy» του Hilton Αθηνών. Η παρασημοφόρηση έγινε από τον Ιταλό Πρέσβη, εν ονόματι του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και οι Πρέσβεις της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλοι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, ο Πρόεδρος του Ομίλου «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» και πολλοί άλλοι.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κος Λυγιδάκης παρουσίασε τις σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες τεχνικές για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος με πρωτοπαθή εστία το παχύ έντερο μέσω «Ηπατεκτομής σε Δύο Χρόνους». Η επέμβαση αυτή αφορά μεγάλη κατηγορία αρρώστων, που θεωρούντο στο παρελθόν «ανεγχείρητοι», καταδικασμένοι να ζήσουν όχι περισσότερο από 18 μήνες.

Παρουσίασε επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα από την εφαρμογή της «Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας – HIPEC» σε ασθενείς με περιτοναϊκές εμφυτεύσεις από καρκίνο των ωοθηκών, των οποίων η πρόγνωση στο παρελθόν ήταν δυσχερής.

Ακόμη παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις από την εφαρμογή της «Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής» στην αντιμετώπιση ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου। Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με επεμβάσεις όπως η «Ολική Οισοφαγεκτομή Λαπαροσκοπικά και Θωρακοσκοπικά με Αντικατάσταση του Πάσχοντος Οργάνου με Σωληνωτό Μόσχευμα Στομάχου» προσφέρει τεράστια οφέλη στον ασθενή।

Πηγή

http://www.press-time.com/new/index.php?option=com_content&view=article&id=1266:2011-05-18-14-27-53&catid=16:reportage&Itemid=72

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails