Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Έκαναν την Κωνσταντινούπολη ευρωπαϊκή πόλη


Μια αποκαλυπτική έκθεση για τα έργα ελλήνων αρχιτεκτόνων στην Πόλη
Εκαναν την Κωνσταντινούπολη ευρωπαϊκή πόλη
Οι έλληνες αρχιτέκτονες, που με τα έργα τους συνετέλεσαν στον εξευρωπαϊσμό του προσώπου της Κωνσταντινούπολης από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα παρουσιάζονται μέσω της έκθεσης που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου - Ευταξία.

Ο Περικλής Φωτιάδης, που έκτισε τη Σχολή Χάλκης και το Ζωγράφειο Λύκειο, ο Βασίλης Κουρεμένος, αρχιτέκτονας της Τράπεζας Αθηνών, ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, ο Βασιλάκης Ιωαννίδης με την Αγία Τριάδα, οΚωνσταντίνος Κυριακίδης και πολλοί άλλοι υπήρξαν οι δημιουργοί σπουδαίων κτισμάτων, σε πολλά από τα οποία μάλιστα διακρίνονται ακόμη τα ονόματά τους (στις γωνίες των κτιρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου).

Τα έργα τους τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα,
γνωστή σήμερα ως Ιστικλάλ Κάντεσι, στο λαϊκό Ταρλάμπασι, στο εμπορικό Εμίνονου και το Γαλατά, στις ακτές του Βοσπόρου και στα Πριγκηπόννησα.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου της Κωνσταντινούπολης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος οργανώνουν την έκθεση «Οι ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού». Οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν για πρώτη φορά με το έργο των δημιουργών μέσα από πρόσφατες φωτογραφίες όσων έργων έχουν απομείνει, αλλά και από πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες.

Από εμπορικά κέντρα ως πολυκατοικίες και ως θρησκευτικούς ναούς, κοινοτικά κτίρια και ταφικά μνημεία, τα εκθέματα εντυπωσιάζουν με την απαράμιλλη καλλιτεχνική αξία τους.

Οι ρωμιοί αρχιτέκτονες άλλωστε αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κτισμένου περιβάλλοντος της Κωνσταντινούπολης διαμορφώνοντας το τοπίο της ακόμη και σήμερα. Οι ίδιοι εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της πόλης και της διαμόρφωσης του σημερινού της προσώπου.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, ενώ από τον Απρίλιο άρχισε περιοδεία εκτός Τουρκίας με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη και τώρα την Αθήνα.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ιω। Παπαρρηγοπούλου 7, πλ. Κλαυθμώνος, τηλ. 210 3232.397). Διάρκεια: 30 Μαΐου -10 Ιουλίου
Πηγή
http://strymonas.blogspot.com/2011/05/blog-post_637.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails