Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ή έποποιία του Υψώματος 731


ΥΨΩΜΑ 731

«Ένας λαός οφείλει, αν θέλη να μείνη μεγάλος,
να είναι ικανός να πολεμήση,
έστω και χωρίς καμμίαν ελπίδα νίκης».

Ιωάννης Μεταξάς

Η εποποιία που γράφτηκε στα αλβανικά βουνά μπροστά από την Κλεισούρα 70 χρόνια πριν, στις 9 με 19 Μαρτίου 1941, είναι από τις ηρωικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.

Μία τεράστιας κλίμακας επιχείρηση που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μουσολίνι και διεξήχθη κάτω από την άμεση παρακολούθησή του (κατά την διάρκεια της βρέθηκε πιο κοντά στο μέτωπο από οποιοδήποτε ηγέτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), η επιχείρηση «Primavera» ή Εαρινή Επίθεση όπως αλλιώς ονομάστηκε, αποκρούστηκε από τον Ελληνικό στρατό παρά την τεράστια υπεροπλία και τη συντριπτική αριθμητική υπεροχή του εχθρού.

30 Ιταλικές μεραρχίες από τις οποίες οι 5 ήσαν μονάδες επίλεκτων, με την υποστήριξη 300 πυροβόλων, αναρίθμητων όλμων, τεθωρακισμένων και 2000 αεροπλάνων, συνωθήθηκαν με μία πρωτοφανή δύναμη πυρός εναντίον ενός μετώπου 5 χιλιομέτρων που το υπεράσπιζαν ελάχιστες συγκριτικά ελληνικές δυνάμεις με υψηλό όμως φρόνημα, εξαιρετική ηγεσία σε όλα τα κλιμάκια της διοικήσεως και σπουδαία μαχητική ικανότητα στο συγκεκριμένο είδος πολέμου, αποφασισμένες να κρατήσουν τις θέσεις τους με κάθε θυσία.

Στο κέντρο του μετώπου βρισκόταν το ύψωμα 731 που το υπερασπίζονταν το 5ο Σύνταγμα της 1ης Μεραρχίας, επανδρωμένο σχεδόν αποκλειστικά από Δυτικοθεσσαλούς στρατιώτες, από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Λόγω της κεντρικής του θέσεως, αλλά και της στρατηγικής του σημασίας, μια και ήταν το κλειδί της διαβάσεως για την Κλεισούρα, το 731 δέχτηκε το μεγαλύτερο βάρος της επιθέσεως από τις πλέον επίλεκτες μονάδες των Ιταλών. 18 λυσσαλέες επιθέσεις με σφοδρή προετοιμασία πυροβολικού και με την συμμετοχή αρμάτων μάχης, απέκρουσαν οι υπερασπιστές του, συχνά αγωνιζόμενοι με εφ όπλου λόγχη σώμα με σώμα, στις 10 ημέρες της κύριας Ιταλικής προσπάθειας, χωρίς να λυγίσουν και χωρίς να υποχωρήσουν. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων το ύψωμα, κατάφυτο πριν απ’ αυτές, είχε μετατραπεί σε ένα σωρό ανασκαμμένα χώματα όπου ανάκατα κείτονταν τα κορμιά των νεκρών μαχητών, Ελλήνων υπερασπιστών και επιτιθέμενων Ιταλών. Οι απώλειες του Συντάγματος σε νεκρούς και τραυματίες έφτασαν το μισό της δυνάμεώς του (πάνω από 500 άνδρες), ενώ οι απώλειες των Ιταλών ήσαν δεκαπλάσιες.

Η περιφανής νίκη των Ελλήνων μαχητών κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών, επηρέασε ουσιαστικά την έκβαση του πολέμου, αφού η αποτυχία και απόκρουση της προκάλεσαν λίγες μέρες μετά, την Γερμανική επίθεση της 6ης Απριλίου 1941 με μεγάλες δυνάμεις, που η εμπλοκή τους στην Ελλάδα καθυστέρησε για 40 ημέρες την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενώσεως, γεγονός που σύμφωνα με τους ιστορικούς στάθηκε μοιραίο γι αυτούς.

Σήμερα 70 χρόνια μετά, το ελλαδικό κράτος όπως τα ανίκανα συμπλεγματικά παιδιά που κάνουν ότι μπορούν για να μην ακούν να τιμούν και να εκθειάζουν τους άξιους γονείς τους, καταδικάζει στην αφάνεια μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας. Εγκαταλειμμένα από οποιαδήποτε επίσημη φροντίδα, τα οστά των ηρώων παραμένουν σε ανώνυμες λειψανοθήκες ή τάφους συγκεντρωμένα από Βορειοηπειρώτες Έλληνες ή και την ... ιταλική αποστολή που συνέλλεξε τα οστά των Ιταλών.

Η νεολαία μας δεν διδάσκεται τα κατορθώματα και τις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας ή τις διδάσκεται με τέτοιο τρόπο ώστε επιλέγει σαν πρότυπα τον Ράμπο, το Άλαμο και παρόμοια. Επιβάλλεται οι τοπικές αρχές, να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του εξέχοντος ρόλου της περιοχής μας στην ελληνική ιστορία. Οι Καρδιτσιώτες, με την διαχρονικά ευρύτερη έννοια, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, διακρίθηκαν σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας από τον Τρωικό Πόλεμο έως τον προδομένο πόλεμο της Κύπρου.

Καμία ονομασία οδού ή πλατείας, ελάχιστα έως ανύπαρκτα μνημεία, ελλιπής έως ανύπαρκτη απόδοση τιμών και ανυπαρξία τοπικών εορτών, άγνοια της πλειοψηφίας των πολιτών για τα γεγονότα, μας δίνουν το μέτρο της αδιαφορίας των εκλεγμένων μας για τις ρίζες των ανθρώπων των οποίων άρχουν. Οι ελάχιστες ατομικές εξαιρέσεις δεν αναπληρώνουν την οφειλόμενη και μη αποδιδόμενη τιμή στα ηρωικά παιδιά του τόπου μας.

Η επέτειος της 9ης Μαρτίου ας είναι αφορμή περίσκεψης και περισυλλογής, προσκυνηματικής αναδιφήσεως στις ηρωικές μας παραδόσεις, ψυχικής μας αναβαπτίσεως και σφυρηλατήσεως και χαλυβδώσεως του εθνικού μας φρονήματος, πολύτιμου όπλου στις ζοφερές μέρες που έρχονται.

του Κώστα Καρδαρά

http://www.thermopilai.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails