Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΟΝΟΜΑΤΑ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ( Π )

Π
Παλμύρα: εμπνευσμένο από την αρχαία πόλη της Συρίας. Φιλόδοξη κι επίμονη, καταφέρνει να πετυχαίνει τους στόχους της. Είναι πιο ευτυχισμένη στο δεύτερο μισό της ζωής της, όταν απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων της.

Παναγιώτης, Παναγιώτα: έχει όλα τα άγια. Και οι δύο είναι δραστήριοι και εργατικοί. Στα νεανικά τους χρόνια αφοσιώνονται στην οικογένειά τους και ζουν περιορισμένη ζωή, γι' αυτό, μετά από μια ορισμένη ηλικία, προσπαθούν να απολαύσουν αυτά που έχασαν.

Πανδώρα: η πρώτη γυναίκα που έφερε ο Ζευς στη ζωή για να τιμωρήσει το ανθρώπινο γένος. Όταν ο Προμηθέας έκλεψε απ' τον ουρανό τη φωτιά, ο Ζευς πρόσταξε τον Ήφαιστο να πλάσει από πηλό μια γυναίκα που να είναι τόσο ωραία ώστε να φέρει δυστυχία στους ανθρώπους. Γυναίκα γοητευτική και με έντονη προσωπικότητα, επιβάλλεται στους άλλους και κερδίζει την αγάπη και τον σεβασμό τους. Τώρα πόσο περίεργη είναι; Το βάρος του ονόματός της δρα οπωσδήποτε ανασταλτικά.

Παντελής: από το Παντελεήμων, που ελεεί τους πάντες, που στους συμπονάει όλους, ο ευσπλαχνικός. Έχει αρκετά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και συχνά επιδιώκει να τραβάει την προσοχή των άλλων με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά του. Όταν αγαπάει είναι αφοσιωμένος και προστατευτικός, αλλά πολύ ζηλιάρης.

Παρασκευή: προετοιμασία. Ζωντανός και ανήσυχος χαρακτήρας, δυσκολεύεται να κατασταλάξει κάπου. Η δημιουργία οικογένειας αποτελεί γι' αυτήν παράγοντα ισορροπίας. Η ανάγκη για εμπειρίες την κάνει ν' αναζητεί συχνά διεξόδους αλλού.

Παρασκευάς: ανδρωνυμικό του Παρασκευή.

Πάρις: εξαιτίας του άρχισε ο Τρωικός πόλεμος. Γιος του Πρίαμου και της Εκάβης. Λατρεύει την ομορφιά και την τέχνη. Θέλει να περιβάλλεται μόνο από ωραία πράγματα και δίνει μεγάλη σημασία στην καλοπέραση. Καμιά γυναίκα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Συχνά έχει τη φήμη ότι είναι μισογύνης.

Παρθενία: απείραχτη, ανέγγιχτη κόρη.

Πασχάλης, Πασχαλιά: ο Πασχάλης είναι εξωστρεφής χαρακτήρας έχει συνήθως καλή διάθεση και παραδέχεται πάντα τα λάθη του. Η Πασχαλιά πιο κλειστή και ρομαντική, έχει την τάση να νιώθει ότι καταπιέζεται απ' το περιβάλλον της και καταφεύγει στα όνειρα.

Πάτροκλος: (πατρίς + κλέος), η δόξα της πατρίδος. Ήρωας του Τρωικού πολέμου, αγαπημένος του Αχιλλέα. Τον σκότωσε ο Έκτορας. Γλυκός κι υπομονετικός, είναι πραγματικά ο ιδανικός φίλος όταν οι άλλοι δεν εκμεταλλεύονται την καλοσύνη του. Έχει μια σπάνια ευαισθησία που τον κάνει να επικοινωνεί πολύ καλά με τα παιδιά.

Παύλος, Παυλίνα: είναι και οι δύο ήρεμοι και απεχθάνονται τους καβγάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να επιβληθούν στους άλλους και να κάνουν το δικό τους. Ενώ μοιάζουν συγκρατημένοι, είναι στην πραγματικότητα παρορμητικοί και κανείς δεν μπορεί να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη όταν αποφασίσουν κάτι.

Πελαγία: αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Βασίλειό της είναι το σπίτι της, όπου διοικεί τους πάντες και τηρεί την τάξη. Πρακτική και πολύ νοικοκυρά, της αρέσει να περνάει όλα απ' τα χέρια της. Με δυο λόγια, είναι ένας τύπος γυναίκας που, όπως και το όνομα που φέρει, τείνει να εξαφανιστεί.

Περικλής: (περί + κλέος), ο ένδοξος. Από τους γνωστότερους Αθηναίους πολιτικούς της αρχαιότητας. Ο σύγχρονος Περικλής είναι άξιος απόγονος του διάσημου προγόνου του. Έχει μεγάλη ικανότητα στη διοίκηση και την οργάνωση και καταφέρνει να γίνεται ο πιο απαραίτητος συνεργάτης. Συνδυάζει τη φαντασία με τη σύνεση, γι' αυτό και σπάνια θ' αρκεστεί σε μια μισθωτή εργασία. Αργά ή γρήγορα θα θελήσει να πετάξει με τα δικά του φτερά.

Περσεφόνη: κόρη του Δία και της Δήμητρας, ήταν γνωστή ως «κόρη» και τη λάτρευαν με το όνομα αυτό. Μετά την αρπαγή της απ' τον Πλούτωνα, έγινε σύζυγός του και βασίλισσα του Άδη. Έμενε έξι μήνες στο βασίλειο των νεκρών και τους υπόλοιπους έξι ανέβαινε στη γη και περνούσε με τη μητέρα της. Οι Ορφικοί τη θεωρούσαν θεά της φύσης. Ανέμελη και λίγο επιπόλαιη, μιλάει πολύ και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι τάφος. Είναι όμως ευχάριστη στην παρέα, καθώς της αρέσει να γνωρίζει καινούργιους ανθρώπους και ν' απολαμβάνει τις χαρές τις ζωής.

Πέτρος, Πετρούλα: ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και αναφέρεται ως «κορυφαίος» και «πρόκριτος» μεταξύ των Αποστόλων. Ο Πέτρος είναι σοβαρός και αρκετά... δογματικός. Θέλει να φαίνεται γενναίος, αλλά κοιτάζει μάλλον να αποφεύγει τους κινδύνους. Το μεγαλύτερο ελάττωμά του είναι ότι έχει την τάση να παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Η Πετρούλα του μοιάζει αρκετά σαν χαρακτήρας, αλλά είναι ακόμα πιο άκαμπτη κι αυτό της δημιουργεί δυσκολίες στη ζωή της. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πέτρα.

Πηνελόπη: (πήνη:υφάδι + λέπω:εκτυλίσσω), η καλλιτέχνις υφάντρια. Με την αφοσίωσή της στον Οδυσσέα, έγινε το σύμβολο της συζυγικής πίστης. Πραγματικά πιστή σ' αυτούς που αγαπάει, η Πηνελόπη είναι αγαπητή παρά τις ιδιορρυθμίες της. Γεμάτη ενδιαφέρον για τη ζωή, έχει αμέτρητα χόμπι που της δίνουν μια ανεξαρτησία.

Πλάτων: ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαιότητας και ένας από τους σημαντικότερους της ιστορίας. Μαθητής του Σωκράτη. Απ' τον μεγάλο φιλόσοφο έχει μείνει η έκφραση «πλατωνικός έρωτας», στον οποίο και διαπρέπει ο σύγχρονος Πλάτων. Έχει μεγάλο μέτωπο και στοχαστική έκφραση, του αρέσει πολύ να μιλάει και ξέρει να δημιουργεί μια απροσδιόριστα ερωτική ατμόσφαιρα. Επηρεάζεται πολύ απ' τους άλλους σε όλα, εκτός απ' τη δουλειά του.

Πολυδεύκης: (πολύ + δεύκος:γλεύκος), ο πολύ γλυκός...

Πολύδωρος: (πολλά + δώρα)

Πολυξένη: (πολύ + ξενία), η πολύ φιλόξενη. Κόρη του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου. Ζωντανή κι αεικίνητη, έχει πολύ χιούμορ και την τέχνη να μιμείται θαυμάσια. Είναι, όμως, αναποφάσιστη και μπορεί δύσκολα να συγκεντρωθεί σε κάποιο σκοπό.

Πολύμνια: (πολύς + ύμνος), η θεία τραγουδίστρια.

Πολυχρόνης: από το Πολυχρόνιος, σημαίνει αυτός που διαρκεί πολύ, ο μακρόβιος, ο πολύχρονος. Είναι άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα. Τον διακρίνουν οι σταθερές του αξίες, οι σταθερές του ιδέες, τα σταθερά του συναισθήματα, ο σταθερός του χαρακτήρας. Δίνεται ολοκληρωτικά σε ότι επιλέγει να ακολουθήσει ή να υπηρετήσει στη ζωή του. Μπορεί να είναι μία ιδέα, μία εργασία, ένας στόχος ή ακόμη και μία γυναίκα. Τα ιδανικά του είναι υψηλά και μόνο γυναίκες με αντίστοιχη ανωτερότητα μπορούν να σταθούν δίπλα του... και κυρίως να αντέξουν.

Προκόπιος: Έλληνας ιστορικός απ' την Καισάρεια της Παλαιστίνης. Ο Προκόπης προκόβει στη ζωή του κι εύκολα κάνει μια μικρή περιουσία. Έχει καλή μνήμη κι είναι πολύ συνδεδεμένος με το παρελθόν.

Πύρρος: (εκ του πυρρός), ο ξανθοκόκκινος. Βασιλιάς της Ηπείρου από το 318 μέχρι το 272 π.Χ., με πολλά στρατιωτικά προσόντα και πολύ φιλόδοξος. Πονηρός, ξέρει να διδάσκεται απ' την πείρα του και μαθαίνει γρήγορα πώς να τα βγάζει πέρα στη ζωή. Δεν παίρνει τίποτα πολύ στα σοβαρά και το κύριο ενδιαφέρον του είναι οι γυναίκες κι η διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails